İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Bayram Harçlığı

“YURTTAŞLAR SOSYAL YARDIM SİSTEMİNE MUHTAÇ OLMASIN” DİYE

Dini bayramlarımızda ekonomik durumuna göre büyükler küçüklere el öptürdükten sonra para verirler. Özellikle çocuklarımız için bu paralar çok önemlidir. Azı çoğu fark etmez mutlu olurlar. Çocuklar bayram öncesi bayram harçlıklarını nasıl harcayacakları konusunda hayal kurarlar ve bayramlar onlar için daha da anlamlı hale gelir.

Öncelikle tüm öğrencilerimin, meslektaşlarımın ve yazılarımı okuyanların Kurban bayramını en iyi dileklerimle tebrik ediyorum. Daha nice bayramlara ulaşabilme dileklerimle sizlere bayram harçlığı niyetine bir yazı.

Aşağıda okuyacağınız ifadeler geçtiğimiz hafta Türkiye’deki tüm yazılı medyada haber olarak sunuldu. Haberi aynen aktarıyorum.

“Gelişmiş sosyal devlet imkanları sunmasıyla ünlü olan İsviçre’de her yetişkine aylık 2 bin 800 dolar (5 bin 600 TL) garanti maaş verilmesi konusunu referanduma götürmek için yeterli imza toplandı. Referandumdan olumlu sonuç çıkarsa devlet tarafından koşulsuz olarak herkese aylık olarak 2 bin 800 dolar verilecek.

Toplanan 100 bin imza ile, referandum yapılması kesinleşti. Bir halk komitesi tarafından hazırlanan öneri, ekonomik kriz sonrası ücretlerde yaşanan dengesizliğe bir tepki olarak doğdu. Maaşlardaki adaletsizlikten rahatsız olan komite, tüm halkın ekonomik güvencesinin olmasını hedefliyor.”

Nasıl haber? Bu haber beni çok heyecanlandırdı.Haberi okuduğumda önce Bizde mi İsviçre vatandaşı olsak, dedim. Sonra gazetelerde Türkiye’nin gündemini oluşturan diğer haberleri okuduğumda ellerin derdi ne bizimki ne türünden iç geçirmeler ve biraz da kıskançlık duygularıyla konuyu kapattım. Fakat konuyu kapattım fakat aklıma şöyle bir soru takıldı: ”Türkiye’de hükümet her yetişkine maaş değil ama ikramiye türünden senede iki defa böyle bir ödeme yapabilir mi?”

Benim cevabım evet!

Örneğin;

İş arayanlar öncelikli olmak üzere tüm yetişkinlere asgari ücret düzeyinde aylık ödeme yapılması.

Her yetişkin Türk vatandaşına Ramazan veya kurban bayramı öncesi devletin bayram harçlığı olarak 5.000. tl ödemesi.

Hane başına aylık 500 tl ödemede bulunulması

İsterseniz sizde bir öneri de bulunabilirsiniz.

Yukarıdaki fikirlerin oluşmasını sağlayan gerekçelerimiz de şöyle sıralayabiliriz:

-Her şeyden önce biz İsviçre’den hem daha büyük hem de güçlü bir ekonomiye sahibiz. Türkiye ekonomik kriterler açısından dünyanın 15. bazen 16. ülkesi olarak sıralanmaktadır. Onlar böyle bir uygulamayı yapabilecek bir güce sahipse biz onlardan daha güçlü olduğumuza göre hayli hayli yaparız.

-2002 yılından bu yana Türkiye ekonomisi dünyanın en gelişen ekonomisidir. Bir çok alanda gelişmede dünya rekoru kırdık. Bu rekorları kırarken toplumun tüm kesimleri ki özellikle orta direk olarak ifade ettiğimiz kesim biraz sıkıntı çekti. Dünya rekorlarını kırmak kolay olmadı tabii ki. Bizce bu kadar gelişmenin ve rekor kırmanın sonucunda orta direk başta olmak üzere sıkıntı çekenlerin gönlü alınmış olur.

-Büyük düşünür Hz. Mevlana’nın ” Barış için ekmeğin bolca üretilmesi gerekmektedir. Sonra da ekmeği hakça üleşmek, bolca üretmek kadar önemlidir” düsturunu gerçekleştirerek toplumsal barışa katkı sağlamış oluruz.

-Daha Demokratik bir Türkiye için böyle bir açılım gereklidir.

-Anayasamızda yer alan sosyal devlet ilkesinin nasıl olduğunu tüm dünyaya gösterme fırsatını yakalamış oluruz.

-Vatandaşlara yapılacak böyle bir ödeme Türkiye ekonomisini daha da geliştirir.Bu ödemeler bayram öncesi yapıldığında vatandaşlar bu paraları harcayacaktır.Kısaca Alış Veriş dediğimiz bu ekonomik olay, üretimi artıracak üretim, isdihdamı artıracak bunlarda devlete vergi olarak geri dönecektir. Yani böyle bir ödemede önce vatandaş memnun olacak ,sonra sırasıyla ticaret erbabı,üretim yapan sanayici, sokaktaki işsiz vatandaş ve devlet mennun kalacaktır.Sizin anlayacağınız herkes memnun. Herkesin memnun olacağı bir uygulamayı neden yapmayalım?

-Bazı ekonomistler böyle bir fikre”bu ödemeyi yapacak kaynağı nereden bulacaksınız, kaynak yetmez” diyebilir.Bizce bu gerekçe fikrimizi değersiz kılamaz.Türkiyenin Merkez Bankasının durumu çok iyi, para basabilir. Nasıl olsa böyle bir ödeme çok kısa sürede büyük bir çarpan etkisiyle ekonomiye yeniden dönüyor.Ödenen paralar Hane halkı tüketimi olacağından yeni kaynakları kısa sürede yaratacaktır. Bu işe kaynak oluşturmak için uzun vadeli borçta alınabilir, fakat para basmak daha iyidir.

-Böyle bir fikir siyasi anlamda çok oy alabilir. Önümüzdeki yıl Türkiye’de önemli seçimler var. İktidarda kalmak ya da iktidar olmak isteyen partiler bu fikri geliştirebilirler. Hatta bazı Belediyeler bu tür ödemeleri Belediye sınırları içinde yaşayan vatandaşlarımız için yerel bazda uygulayabilirler. Belediyeler için bu projeye en iyi kaynak, son 11 yıllık gelişmeler kentlerde çok büyük toprak rantları yarattı. Yani bazı kesimler çok ucuza arsa kapatarak ekonomik gelişmelere paralel bu arsalarını çok yüksek tutarlarda satarak büyük gelirler elde etti. Yani gelişmenin sonuçlarından bu kesimler daha fazla pay aldı. BelediyelerEmlak vergileriyle rantı biraz daha yüksek vergilendirerek iyi bir fon oluşturabilirler. Böylece Hemşeri olanlar arasında adaleti sağlamış olurlar.

Ben bu fikirden çok umutluyum. Dünya lideri bir Başbakana sahip Türkiye’nin bu fikri bu bayramda olmasa bile önümüzdeki bayrama kurumsallaştırıp tüm vatandaşları çocuklar gibi sevindireceğine eminim. Gelecek bayram harçlığını nasıl harcayacağınızın hayallerini şimdiden kurunuz. Bu seferlik hayalle yetinin. Büyüklerin ellerinden küçüklerin gözlerinden öperim.

Finlandiya’da konu ile ilgili gelişmeler

Finlandiya Hükümeti, programındaki ‘‘Herkese asgari vatandaşlık maaşı” tasarısını, incelemek için gönderdiği komisyon, ön raporunu Sosyal Sağlık Bakanı Hanna M„ntyl„’ye sundu.

Değişik modelleri inceleyen komisyon hükümete vatandaşlık maaşının genel uygulanması yerine deneme amacıyla kısmi uygulanmasını önerdi. Komisyon vatandaşlık maaşı miktarının 550 ile 750 Euro arasında olabileceğini belirtti.

“VATANDAŞLARIMIZ SOSYAL YARDIM SİSTEMİNE MUHTAÇ OLMASIN”

Finlandiya Hükümeti ‘‘asgari vatandaşlık maaşı” uygulamasını kısmen bölgesel kısmen de ulusal ölçekte uygulamak istiyor.

Finlandiya Sosyal Sağlık Bakanı Hanna M„ntyl„ tasarı ile ilgili ‘‘Tasarıdan amacımız halkı teşvik etmek. Vatandaşlarımıza yaşamlarında olanakları seçme şansı vermek istiyoruz ki herhangi bir sosyal yardım sistemine muhtaç olmasınlar” diye konuştu.

Hükümetin komisyon ön raporunu incelemesinden sonra tasarı ile ilgili hangi adımların atılacağının kararlaştırılacağı belirtildi.Finlandiya Hükümeti’nin ‘‘asgari vatandaş maaşı” tasarısının temel gerekçesi şu ana başlıklarda toplanıyor:

-Herkes için şartsız aylık gelir.

-Maaşın bireylerin diğer gelirlerine bakılmaksızın ödenmesi.

-Kişilerin kendilerine gerçekten en uygun olan işleri araması ve gerektiğinde ek eğitim almalarını teşvik etmek.

-Refah toplumunda gereksiz bürokrasiden kurtulabilmek ve idari giderlerin azaltılması.

-Asgari vatandaş maaşının yeme, içme ve barınma giderlerini karşılayacak düzeyde olması.

-Temel gelirlerin daha düşük düzeyde vergilendirilmesi. Yüksek gelir gruplarında vergilendirmenin yükseltilmesi.

Vergi dilimlerinin kademeli olması, böylece asgari vatandaşlık maaşı olmadan iyi geçinebilenlerin vatandaşlık maaşını vergi olarak geri ödemesi.

İlk yorum yapan siz olun

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir